Το TikTok δεν άργησε να «κλέψει τις εντυπώσεις» και να γίνει viral πολύ γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads μέσα στο 2019, ενώ ειδικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας αποτέλεσε παρέα και μέσο έκφρασης για πολλούς!

To TikTok ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για διαφημίσεις είναι τώρα διαθέσιμη σε όλες τις επιχειρήσεις παγκοσμίως ως μέρος της πλατφόρμας TikTok for Business, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Η πλατφόρμα φαίνεται οικεία σε όποιον εκτελεί καμπάνιες μέσω άλλων εργαλείων και πλατφορμών, π.χ. facebook. Οι ομοιότητές του με την πλατφόρμα Ad Manager του facebook  διευκολύνουν την πλοήγηση των περισσότερων διαχειριστών διαφημίσεων. Στη νέα, λοιπόν, πλατφόρμα του TikTok για διαφημίσεις περιλαμβάνονται επιλογές, όπως video templates και εργαλεία auto editing, που σας δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσετε έναν συνδυασμό στατικού και βίντεο περιεχομένου για τις καμπάνιες σας στο νέο hot social medium.

Εκτός από τα εργαλεία στόχευσης και προγραμματισμού, η πλατφόρμα παρέχει στους χρήστες εύκολες επιλογές δημιουργίας καμπάνιας, οι οποίες αναμφίβολα θα κάνουν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα και να φτάσουν στις αγορές – στόχους τους.

Ποια είναι τα εμπόδια που υπάρχουν;

Η πλατφόρμα TikTok απαγορεύτηκε πρόσφατα στην Ινδία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά χρηστών (εκτός της Κίνας). Το TikTok ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την άρση της απαγόρευσης, αλλά με τις εντάσεις που αυξάνονται μεταξύ Ινδίας και Κίνας -όπου εδρεύει η μητρική εταιρεία  TikTok-, αυτό δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί σύντομα.

Επιπλέον, με το Instagram να κυκλοφορεί τη λειτουργία «Reels» που μοιάζει με το TikTok και το YouTube που θέλει να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, το TikTok χάνει καθημερινά μερίδιο της αγοράς, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πλήγμα για την εταιρεία – τουλάχιστον στην ινδική αγορά.

Το TikTok, όπως σημειώνεται, έχει αναπτύξει το εργαλείο για τις διαφημίσεις εδώ και αρκετό καιρό, αλλά τώρα πρέπει να αξιοποιήσει την αυξανόμενη παρουσία του περισσότερο από ποτέ, καθώς επιδιώκει να συμπληρώσει τις απώλειες του από την ινδική αγορά. Ωστόσο, μετά την απαγόρευση της Ινδίας, οι φήμες λένε ότι το TikTok θα μπορούσε επίσης να αποκλειστεί στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Για να είμαστε σαφείς, όλες αυτές οι φήμες υποδηλώνουν ότι το TikTok θα επανεξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές σε κάθε περιοχή, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να έχει τεκμηριωθεί ακόμη.

Συλλογή Δεδομένων

Έως τώρα, οι αναφορές έχουν δείξει ότι το TikTok απορροφά περισσότερα προσωπικά δεδομένα από άλλα κοινωνικά δίκτυα, αν και τα πιο τεκμηριωμένα στοιχεία δείχνουν ότι είναι σχεδόν το ίδιο με τα υπόλοιπα.

Το TikTok λαμβάνει δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία σας, τη δραστηριότητά σας, τις πληροφορίες συσκευής, τις πληροφορίες δικτύου κ.λ.π. Αντίστοιχα, το facebook και η Google λαμβάνουν επίσης μέρος αυτών, παρόλο που τα συστήματα του TikTok έχουν σχεδιαστεί για να αποκρύπτουν τις διαδικασίες συλλογής δεδομένων.

Όπως όλες οι εφαρμογές, το TikTok περιορίζεται σε ό,τι μπορεί να έχει πρόσβαση από τα αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών και τα λειτουργικά συστήματα – οπότε από την άποψη αυτή, το TikTok δεν διαφέρει πολύ από άλλες κοινωνικές εφαρμογές.

Η ανησυχία έγκειται στο που πηγαίνουν αυτά τα δεδομένα και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τους νόμους της Κίνας, για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το TikTok θα πρέπει να κοινοποιήσει τα δεδομένα των χρηστών του στην κινεζική κυβέρνηση κατόπιν αιτήματος, αν και η εταιρεία εργάζεται για να αποστασιοποιηθεί από τέτοιες απαιτήσεις.

Source: Social Media Today

Μην ξεχάσεις να το μοιραστείς!